EMD Serono

 

(Click an image below to see enlargement)

Main Category: Modular Building Design
Company: Triumph Modular
Affiliate: C&B Custom Modular, Inc.
Location: Billerica, MA
Building Use: Office Space
Gross Size of Project: 14000 Square Feet
Days to complete: 56

Award Criteria

  1. Architectural Excellence

    Triumph Modular transformed a 14,000 square-foot modular building that they had originally installed for EMD Serono in 2012 into a “class A”, state-of-the-art executive office space. Located on the EMD Serono Billerica, MA campus, the renovated office space is a biopharmaceutical working environment where Research and Development project teams can collaborate, communicate and share knowledge in the pursuit of new therapies for patients with unmet medical needs around the world. The open office space features workstations with flexible use for individual or cross-functional group work and is designed for optimal acoustics with sound absorbing materials. A variety of shared spaces foster collaboration and communication. Additionally, there are huddle and private interaction rooms, as well as a lunch/break room and café.

  2. Technical Innovation & Sustainability

    Inherently green, the original EMD Serono office space was completely re-purposed from an already existing building. An upgraded, highly efficient HVAC system and a modernized fire alarm system were added to comply with the latest code cycle. A Greenguard certified insulation system ensures heat loss prevention and sound quality while Low-VOC interior materials including carpet adhesives and paint contributed to a healthy work environment. Carpet tiles were selected for their aesthetics while also providing ease of installation. Further, the lighting system was upgraded to an efficient LED system.

  3. Cost Effectiveness

    The 14,000 square foot building consisting of 14 modules adhered to a strict timeline to ensure that there was no loss of productivity for the important medical research conducted in the office space. The project was completed in just eight weeks. Triumph worked with the project architect to develop value engineering strategies that helped reduce the overall cost of the project without compromising the integrity of the design. LED downlighting fixtures were selected as a cost-effective alternative to recessed housing, which reduced material and installation costs. Additionally, ceiling fins were replaced with more cost-effective ACT planks/clouds in the center aisle while remaining at the entry and collaboration zone of the building. Lastly the project utilized recycled doors, hardware, and frames.