Paintbrush Employee Residence at Old Faithful

 

(Click an image below to see enlargement)

Main Category: Modular Building Design
Company: Guerdon Modular Buildings
Affiliate:
Location: Yellowstone National Park, WY
Building Use: Employee Residence
Gross Size of Project: 42600 Square Feet
Days to complete: 269

Award Criteria

  1. Architectural Excellence

    Paintbrush employee residence in Old Faithful Village in Yellowstone National Park is a 78-unit, two story Platinum LEED certified building. The project is the first platinum-rated certification achieved by a concession operator inside a national park. Designed to create state-of-the-art housing for seasonal park employees using techniques and materials that support the park’s environmental mission and will last for many years to come. Amenities include; in suite Kitchens (not all units), common rooms and meeting areas, water saving plumbing and fixtures, common area Laundry room, game room, divider walls in shared units for added privacy, and occasional Buffalo sightings. Built in a national park, the project is an expression of the holistic thinking you would expect in nature.

  2. Technical Innovation & Sustainability

    A key approach to constructing the residence was to use a modular construction process which allowed for a swift schedule while minimizing waste and maximizing efficiency during the construction process. Constructed in Idaho, the modular units were transported into the park for final assembly and finishing. Transporting units in the park was done in the middle of the night as to not disturb visitors to the park. The modular approach also meant that in the fall when the temperatures dropped crews were able to continue to work inside the building instead of putting the project on hold until spring.

  3. Cost Effectiveness

    This project initially broke ground as a site built project but a long winter and difficult soil conditions threw the schedule completely off track. Mid-course, they elected to bring on a modular manufacturer capable of shortening the schedule and completing the building within their original time-frame. This switch got the project back on track and completed on schedule, avoiding cost overruns and freeing up profitable guest accommodations where employees were being housed in the interim. Even though the process of building to Platinum LEED standards can require a lot more upfront cost and consideration, the team did manage to find ways to utilize materials and methods that were both sustainable and affordable. The entirety of the building’s high-performance windows were donated by in partnership with the National Park Service and Yellowstone Park Foundation. The entry staircase treads were built from cedar reclaimed from a deconstructed Montana cabin.